true colours

Thee

Thee

Artikelindex

Jiaogulan thee, 9 euro per pak (100 gram losse thee).
Dreamy Mint thee en T444/Anti-stress thee: 8 euro per pak (100 gram losse thee).
Reishi thee: 10 euro per pak (40 zakjes per pak).
Moringa thee en Oolong thee: 14 euro per pak (30 zakjes per pak).


Jiaogulan thee (100 gram losse thee)

Hartversterkend, tegen hoge bloeddruk, sterkt het immuunsysteem, vermindert stress, verbetert de stofwisseling, bloedvormend.

OoLong thee (100 gram losse thee)

Bevordert het afvallen (remt omzetting van koolhydraten in vetten), reinigende invloed op de huid, keert verouderingsproces om (bruine pigment vlekken), sterkt de tanden, gaat plaguevorming tegen, sterkt het immuunsysteem, verhoogt algemeen welbevinden.

Pai Mu Tan thee (100 gram losse thee)

Ondersteuning bij chemo- of stralingstherapie.

Reishi thee (40 zakjes per pak)
Begeleiding bij kanker- en chemotherapie (afzwakking van de bijwerkingen). Slaapstoringen, sterking van het immuunsysteem, huidziekten, vermoeidheid, astma, diabetes, hoge cholesterol, allergieën, spijsverteringsorganen.

Moringa thee (30 zakjes per pak)
Een echte gezondheidsthee. Bevat meer vitamine A,B,C,E, calcium, mineralen, eiwitten, aminozuren, anti-oxidanten, ijzer, sporenelementen, vezelstoffen en chlorofyl dan welke andere groente- of fruitsoort dan ook. Speciaal (maar niet alleen) geschikt voor zwangere -en zogende vrouwen en vegetariërs.
Het werkt als Ginseng, maar is beter dan Ginseng! Een gezond alternatief.

Jiaogulan geeft nieuwe kracht en energie zonder cafeïne en theïne. Sinds eeuwen wordt in de zuidelijke bergregionen van China een aftreksel van de zoetsmakende bladeren gebruikt als een sterkende en verjongende, dagelijks gedronken thee. De in deze regio gebruikelijke naam is 'Xiancao' en betekent 'Onsterfelijkheidskruid'.
De mensen uit deze regio zeggen: 'Het werkt als Ginseng, maar is beter dan Ginseng'! Jiaogulan wordt ook wel 'five leave Ginseng' genoemd. Jiaogulan thee is een krachtige thee uit biologische teelt met een zoet-wrange smaak (lijkt een beetje op zoethout thee), die net als Ginseng de lichaamsenergieën in evenwicht brengt en het algemeen welbevinden verhoogt.

In de provincie Guizhou wordt het grote aantal honderdjarigen boven het gemiddelde toegeschreven aan het regelmatig gebruik van Jiaogulan thee. In Japan heet deze plant 'Amachazuru', dat betekent zoveel als 'zoete theeplant', en is ook daar als thee- en voedingsplant bekend. Hier werden pas in 1976, eigenlijk heel toevallig bij een wetenschappelijk onderzoek naar een alternatief voor een nieuw zoetmiddel, in Jiaogulan dezelfde substanties ontdekt, waardoor Ginseng beroemd werd, namelijk de Ginsenosiden.

theeAls een goedkoper alternatief voor Ginseng wordt deze plant ook buiten China en Japan de laatste jaren steeds bekender en geliefder. In tegenstelling tot Ginseng is Jiaogulan een snelgroeiende plant, waardoor de teelt- en oogstkosten lager liggen dan van Ginseng. De inhoudstoffen zijn voor een deel gelijk aan die van Ginseng en daarnaast bezit Jiaogulan ook nog een eigen reeks saponinen, de zogenaamde gypenosiden, die voor de weldadige werking verantwoordelijk zijn. 

Jiaogulan (Dschiau-gu-lan) is een gemakkelijk te verzorgen klimplant. In goede aarde groeit de plant snel en men kan binnen enkele weken al de eerste blaadjes oogsten. In de herfst gaan ze in rust en in het voorjaar lopen de takken weer uit. De planten zijn tot een temperatuur van -18 C. wintervast. Men kan haar ook binnen laten overwinteren, dan groeit ze het hele jaar door en kan men ook in de winter de verse bladeren plukken en gebruiken..

De thee die men van de bladeren trekt is zeer krachtig en smakelijk. Men kan zowel van de gedroogde bladeren, als ook van de verse bladeren thee toebereiden, waarbij de thee uit verse bladeren gezet wel beter smaakt. Met jonge spruiten kan men heerlijke exotische salades bereiden. Als u de smaak van echte Ginseng kent, zult u bij het eten van de jonge spruiten een soortgelijke dropachtige smaak als van Ginseng proven. Sommige mensen voelen al een sterke energietoename wanneer zij enkele blaadjes van de plant eten.

Als een echt levenselixer kent Jiaogulan geen negatieve bijwerkingen. Jiaogulan werkt altijd balancerend en harmoniserend op lichaam, geest en ziel. Omdat Jiaogulan door vrouwen beter verdragen wordt dan Ginseng, noemt men Jiaogulan ook wel het 'Vrouwenginseng'. Waar Ginseng slechts een 20-tal saponinen kent, zijn er in Jiaogulan 84 saponinen aangetoond. Deze saponinen zijn organische verbindingen die o.a. op het hormoonsysteem en op het zenuwstelsel inwerken.

thee


Jiaogulan heeft o.a. de volgende geneeskrachtige eigenschappen:

1. Adaptogeen:
 Jiaogulan bezit een groot aantal harmonisch op elkaar afgestemde saponinen die chemisch gedeeltelijk aan die van Ginseng gelijk zijn. Daarnaast bezit Jiaogulan nog een eigen reeks van saponinen die een eigen groep vormen, nl. de gypenosiden. Deze voorkomen ziektes die door stress veroorzaakt worden.

2. Antioxidant:
 Er is een stimulerende werking op het lichaamseigen enzym superoxiddismutase (SOD) aangetoond. SOD is een uiterst werkzame antioxidant.

3. Hartversterkend:
 Verbetert de pompwerking en daardoor de algemene doorbloeding van het hart. 

4. Tegen hoge bloeddruk:
 Net als bij Ginseng wordt een te lage of te hoge bloeddruk tot normale waardes teruggebracht.

5. Cholesterol: 
Jiaogulan verlaagt vooral de LDL-spiegel en triglyceriden, waardoor ook een gewichtreducerende werking bij overgewicht optreedt.

6. Tegen beroerte en hartinfarct:
 Jiaogulan verhindert klontervorming van de bloedplaatjes, waardoor het gevaar voor de vorming van levensgevaarlijke bloedstolsels verminderd wordt. Hierdoor werkt het ook preventief tegen trombose.

7. Versterkt het immuunsysteem: 
Zowel bij gezonden als zieke mensen wordt de werkzaamheid van de lymfocyten verhoogd.

8. Bloedvormend:
 Ondersteuning bij de vorming van witte bloedlichaampjes. Dit is vooral belangrijk bij herstel na chemotherapie of een radiologische behandeling.

9. Tegen diabetes: 
Verlaagt bloedsuikers en bloedvetten.

10. Tumorremmend:
 Ginsenosid Rh2 is een glycosiet dat in Ginseng (Panax Ginseng) in een hoeveelheid van 0,001% aanwezig is en een sterk tumorremmende werking bezit. In Jiaogulan is dit glycosiet echter in een grotere concentratie aanwezig.

11. Vermindert stress:
 Werkt harmoniserend op het zenuwstelsel. Gespannen zenuwen worden ontspannen en zwakke zenuwen aangesterkt. Jiaogulan geeft meer rust waardoor het lichaam meer stressbestendiger wordt. Sporters krijgen een groter uithoudingsvermogen waardoor betere prestaties kunnen worden geleverd.

12. Verbetering van de stofwisseling:
 Door het samenspel van een betere doorbloeding en een verbetering van de bloedwaarden treedt tevens een stimulerend en reinigend effect in de stofwisseling op. 

Een theezakje ongeveer 3 minuten (naar smaak) laten trekken in een liter heet water. Aangeraden wordt om in ieder geval 's ochtends en 's avonds een kop Jiaogulan thee te drinken.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de werking van de thee en het hierna gedane medisch/wetenschappelijk onderzoek (Pdf).Afvallen doe je met Wu Long (Oolong) thee. 

thee Wu Long thee is beter bekend  onder de naam Oolong thee.  De term 'oolong' betekent 'zwarte draak' in het Chinees. Er zijn verschillende theorieën hoe de thee deze naam kreeg. Eén daarvan is dat de kleur en het uiterlijk van het gedroogde blad deed denken aan een zwarte draak.


Procedé.

Om de karakteristieke Wu Long thee te verkrijgen wordt een speciaal procedé gevolgd. Wanneer de blaadjes geplukt zijn worden ze eerst aan de zon blootgesteld om te drogen. Vervolgens ondergaan de blaadjes het gecontroleerde proces van oxidatie. Wanneer de theeblaadjes voor 30% rood en voor 70% groen zijn gekleurd is het tijd om de blaadjes te verhitten zodat het oxidatieproces stopt. Vervolgens start het afkoelen, ondergaan de theeblaadjes frictie en worden regelmatig geschud. Als laatste worden de theeblaadjes geroosterd en gedroogd op een vuur van houtskool. De theeblaadjes zijn nu klaar voor verpakken.


Gezondheid.

Klinische onderzoeken tonen aan dat Wu Long thee de omzetting van koolhydraten in lichaamsvetten tegenwerkt en de vetverbranding stimuleert.
Door een kwartier voor het eten een of twee koppen Wu Long thee te drinken verliezen mensen lichaamsgewicht. Het geheim is dat Wu Long thee de omzetting van koolhydraten in vetten afremt.

 • Japanse studies aan de Shiga University hebben aangetoond dat Wu Long een reinigende invloed op de huid uitoefent.
 • Wu Long keert het verouderingsproces om. Vrije radicalen die door chemische vervuiling en ultra violet licht veroorzaakt worden, verhogen het verouderingsproces in het lichaam. Bij het ouder worden nemen de vrije radicalen op een natuurlijke manier toe, waardoor er bruine pigmentvlekken en rimpels ontstaan. In een Californische studie uit 2004 werd aangetoond dat na het dagelijks drinken van Wu Long thee de vrije radicalen na 15 dagen voor 50% verminderd waren.
 • Wu Long maakt de tanden sterk en gaat plaguevorming tegen.
 • Wu Long sterkt het immuunsysteem. Mensen die dagelijks Wu Long drinken worden minder snel verkouden.
 • Wu Long verhoogd het algemeen welbevinden.


Smaak.

Wu Long thee bevindt zich qua smaak tussen groene thee en zwarte thee in. Het heeft een zachte smaak en is zeer aromatisch.  

 Pai Mu Tan thee.

theePai Mu Tan betekent 'witte pioenroos'. Het is dan ook een zogenaamde witte thee.
De naam witte thee is afgeleid van de gedroogde blaadjes, waarvan de fijne zilverkleurige haartjes door het drogen een witte kleur krijgen. De theemelange krijgt daardoor een wit uiterlijk. Ondanks deze kleur van de melange is de gezette thee niet wit van kleur.


Procedé.

Pai Mu Tan thee bestaat geheel uit knopjes van de theeplant. Deze knopjes zijn theeblaadjes die geplukt worden  nog voor ze helemaal ontluikt zijn. De theeblaadjes laat men drogen en verschrompelen en worden niet gewalst. In dit proces doen enzymen hun werk onder de juiste condities van luchtvochtigheid, temperatuur en luchtstroom. Belangrijk hierbij is dat de bladeren rijpen met zo min mogelijk oxidatie.


Gezondheid.
 

Het immuunsysteem wordt door Pai Mu Tan thee ondersteund. Dit verhoogd de weerstand tegen ongunstige bacteriën en andere soortgelijke organismen die een goede gezondheid ondermijnen. Daarnaast kan Pai Mu Tan gedronken worden ter bescherming tegen vrije radicalen. Hierdoor wordt de kans op misvormde cellen in het menselijk lichaam kleiner. 
Wanneer er bij een chemotherapie bestraling plaatsvindt dan zal dit zijn uitwerking hebben op de gezonde huid. Het drinken van de Pai Mu Tan thee, in de periode van bestraling, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. 
De thee bevat stoffen die bekend zijn om hun rustgevende werking. 


Smaak.

Pai Mu Tan thee wordt gemaakt uit de nog niet ontluikte blaadjes van de theeplant, waarin nog alle etherische oliën en belangrijke inhoudstoffen zoals de polyfenolen aanwezig zijn. Pai Mu Tan thee kan als profilactum en als ondersteuning bij een chemo- of stralingstherapie, of tijdens de herstelfase gedronken worden. Natuurlijk bevat deze thee van jonge blaadjes een delicatere smaak dan de gewone zwarte of groene thee. De smaak van Pai Mu Tan thee is fris en zacht met een zoete trek. Er zijn verschillende soorten witte thee, waardoor de smaak van soort tot soort sterk kan verschillen.


Advies.

Eén zakje Pai Mu Tan thee kan gebruikt worden voor het zetten van 1 liter thee.
Er is geen beperking. De thee kan naar behoefte gedronken worden.

Pai Mu Tan thee bevat driemaal zoveel polyfenolen als groene thee. Bij een Amerikaanse studie werd door wetenschappers aan de universiteit in Wisconsin (USA) in september 2005 bevestigd, dat de groei van prostaattumorcellen door het toedienen van polyfenolen, dosisafhankelijk afgeremd werden. Zelfs bij levende organismen lukte het om aan te tonen dat deze natuurlijke substanties in staat zijn om de groei van tumoren te remmen en de overlevingstijd te verlengen (Proceeding of the national academy of Wisconsin USA). Hierdoor werd opnieuw bevestigd wat Japanse studies al jaren toonden, namelijk dat polyfenolen remmend op de ontwikkeling en groei van tumoren en gezwellen werken. Groene thee is in Japan al jaren een erkend aanvullend en preventief middel bij allerhande therapieën tegen kanker.Reishi thee.

In Japan betekent de naam Reishi 'rode paddenstoel'. In China is deze paddenstoel bekend onder de naam Lingzhi en wordt omschreven als 'paddenstoel der onsterfelijkheid'. 
Reishi is een paddenstoel met een lange geschiedenis, die duizenden jaren teruggaat.
Het is vooral voor Oosterse/Aziatische landen een belangrijke paddenstoel, want daar wordt hij in de Traditionele Geneeskunde al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn bijzondere geneeskrachtige eigenschappen.
Vooral de rode Reishi-soort werd als sterk geneeskrachtig beschouwd. Reishi werd meestal bereid als thee of als heetwater extract. Allerlei ziektes konden ermee worden bestreden, maar ook voorkomen. Reishi werd door zijn algeheel regulerende werking toen al preventief gegeven, voor een gezond en lang leven.


Procedé.

In het vruchtlichaam van de Reishi paddenstoel komen vooral bepaalde suikers voor. Het vruchtvlees wordt eerst gedroogd voordat de bestanddelen worden gebruikt. In de sporen zitten andere belangrijke stoffen. Hiervoor is het echter wel noodzakelijk om de sporen eerst te breken zodat het harde omhulsel verwijderd kan worden. Vooral de inhoud van de sporen van de paddenstoel wordt beschouwd als de meest geconcentreerde, dus werkzame vorm van Reishi.


Gezondheid.

Reishi bezit eigenschappen die het immuunsysteem stimuleren ter bescherming van gezonde cellen en weefsels.  Door het ondersteunen van het immuunsysteem zorgt Reishi er ook voor dat normale eigen cellen niet als vreemde indringers worden aangezien.
Reishi wordt toegepast en ondersteund het volgende:

 • Auto-immuunziekten
 • Chemotherapie (afzwakking van de bijwerkingen)
 • Nerveuze klachten en angsten
 • Voorzorg tegen hartinfarcten
 • Slaapstoringen
 • Huidziekten
 • Diabetes en hoge cholesterol
 • Hart- en bloedvatproblemen (hoge bloeddruk en doorbloedingproblemen)
 • Allergieën
 • Astma
 • Voedingsmiddelen intolerantie
 • Maag-, darm- en leverklachten
 • Hepatitis A-B-C
 • Overgangsklachten


Smaak.

De smaak van Reishi is zoet, maar het vruchtvlees wordt snel bitter. Reishi wordt daarom vaak in capsules verwerkt waardoor de smaak minder relevant is.
Reishi thee wordt gemaakt van het poeder van de gedroogde en gemalen Reishi paddenstoel met als resultaat een enigszins bittere smaak. De bittere smaak geeft echter wel de mate van gezondheidsversterkende ingrediënten weer.

 Moringa thee.

Sommige  voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze relatief veel van een bepaald soort vitamine of mineraal bevatten. Zoals we weten bevatten sinaasappelen veel vitamine C, wortels veel vitamine A en melk veel calcium.


100 gram Moringabladeren bevat:

4x meer vitamine A dan worteltjes,
7x meer meer vitamine C dan sinasappelen,
4x meer calcium dan een glas melk,
3x meer kalium dan bananen en
2x zoveel proteine dan soja.

Verder bevatten de bladeren van Moringa 18 van de 20 bekende aminozuren. Van deze 20 aminozuren zijn er 11 essentieel en voor de mens onontbeerlijk. 

Moringa bevat meer vitaminen A, B, C en E, mineralen, eiwitten, aminozuren, ijzer, sporenelementen, vezelstoffen en chlorophyl dan elke andere groente- of fruitsoort. Ook voor vegetariërs is Moringa intussen een zeer belangrijke eiwitbron geworden.

Moringa bevat tevens vele anti-oxidanten. Selenium, een belangrijk anti-oxidant, wordt alleen werkzaam als vitamine E aanwezig is. Moringa bevat zowel Selenium als een grote hoeveelheid vitamine E.

thee


De wonderboom.

Wetenschappers vragen zich af of de Moringaboom alleen voor zwangere vrouwen geschapen werd. In de armste regionen worden Moringabomen bij medische posten aangeplant. Hier worden de bladeren en vruchten (als verse groente of gedroogd als poeder) aan zwangere en zogende vrouwen en aan babies en kinderen uitgedeeld.  Bij vrouwen die zich tijdens de zwangerschap met Moringa hebben gevoed, vertonen de babies een hoger geboortegewicht en zijn in doorsneethee gezonder. De moedermelk vloeit sterker en de kwaliteit van de moedermelk is beter.


Moringa en geluksgevoelens.

Bestaat er een voedingsmiddel dat geluksgevoelens kan oproepen? Moringa bevat het aminozuur phenylalanine. Phenylalanine is mede verantwoordelijk voor het vrijmaken van de neurotransmitter dopamine, dat een grote invloed heeft op onze stemmingen en geestelijk functioneren. Dopamine geeft ons positieve gevoelens zoals vreugde, tevredenheid en zich gelukkig voelen. 


Wereldwijd wordt Moringa in de tropische regionen aangeplant en gebruikt als: 

Voedingsmiddel (vruchten, bloesems, zaden)
Medicijn (schors, wortels, bloesems)
Diervoeder (gehele plant)
Bijenteelt (bloesems)
Oliewinning (zaden)
Waterzuivering (zaden)
Alternatieve energiebronnen (hele plant en de zaden)

 


De bovengenoemde theesoorten zijn bij ons te bestellen:

De prijs is voor de Jiaogulan thee 9 euro per pak (100 gram losse thee, goed voor ca 40 potten thee)
Pai Mu Tan, T444-relaxation, Dreamy mint thee 8 euro per pak (100 gram losse thee, goed voor ca 40 potten thee) 
De Reishi thee kost 10 euro per pak (40 zakjes, 1 zakje goed voor een hele pot thee).
De Moringa thee en Oolong thee kost 14 euro per pak (30 zakjes, 1 zakje goed voor een hele pot thee).